OceanWorld


Topic Breakdown

Image List

Interactive Quiz

Real-Time Data

Helpful Links

Currents Quiz Answers

Question 1. Currents are water movements created by?

Answer: Currents are water movements created by: friction between moving air (wind) and the water's surface.

Question 2. Surface currents:

Answer: Surface currents are:wind-driven, the only currents that most people see, and affect about 20% of the ocean's volume(total water).

Question 3. Deep-ocean currents are:

Answer: Deep-ocean currents are: density-driven.

Question 4. Winds and ocean currents are ultimately created by the:

Answer: Winds and ocean currents are ultimately created by the: sun

Question 5. Winds and ocean circulation (currents) are created as a result of:

Answer: Winds and ocean circulation (currents) are created as a result of: unequal solar heating of the oceans and the atmosphere.

Question 6. A "south wind":

Answer: A 'south wind': blows out of the south to the north.

Question 7. A "northerly current":

Answer: A 'northerly current': flows to the north.

Question 8. Once surface currents are set in motion, they are affected by three other factors:

Answer: Once surface currents are set in motion,they are affected by three factors: Coriolis effect, presence of coasts, & horizontal pressure gradient

Question 9. Only one ocean current flows unimpeded (without obstruction or barriers) around Earth. It is the:

Answer: Only one ocean current flows unimpeded (without obstruction or barriers)around Earth. It is the: Antarctic Circumpolar Current

Question 10. A deflection of ocean water--to the right in the Northern
Hemisphere and to the left in the Southern Hemisphere--
caused by Earth's rotation is called:

Answer: A deflection of ocean water--to the right in the Northern Hemisphere and to the left in the Southern Hemisphere--caused by Earth's rotation is called the Coriolis Effect.

Question 11. Variations in the ocean's circulation can lead to variations in the heat transport and thus lead to variations in:

Answer: Variations in the ocean's circulation can lead to variations in the heat transport and thus lead to variations in weather patterns.

Question 12. One important variation in ocean circulation is the periodic change in the equatorial circulation known as:

Answer: One important variation in ocean circulation is the periodic change in the equatorial circulation known as El Nino

Question 13. How do we currently measure currents?

Answer: We currently measure currents with drift bottles, satellites, and current meters.