OceanWorld


Topic Breakdown

Image List

Interactive Quiz

Real-Time Data

Helpful Links

Satellites Quiz Answers

Question 1. Sea levels have varied (changed) throughout geologic time. During the 20th century Earth's sea level each year has:

Answers: During the 20th century Earth's sea level each year has risen 1.8 mm.

Question 2. Which of these functions do radar altimeters not perform?

Answers: Radar altimeters do not measure the depth of undersea mountains.

Question 3. What are Nansen bottles?

Answers: Nansen bottles are cylindrical containers that sample sea temperature and salinity.

Question 4. What ocean current did Benjamin Franklin do his first scientific study of?

Answers: Benjamin Franklin did his first scientific study of the Gulf Stream.

Question 5. Captain Folger told Benjamin Franklin that certain mammals avoided swimming in this fast-moving stream of water (current). Which sea mammals was he referring to?

Answers: Captain Folger was referring to whales.

Question 6. What is the equation that oceanographers use to measure sea-surface height?

Answers: The equation that oceanographers use to measure sea-surface height is S - R = SSH.

Question 7. How is Lagrangian velocity measured?

Answers: Lagrangian velocity is measured by tracking a parcel of water wherever it goes.

Question 8. How is Eulerian velocity measured?

Answers: Eulerian velocity is measured by measuring water as it flows past a fixed position.