OceanWorld


Topic Breakdown

Image List

Interactive Quiz

Real-Time Data

Helpful Links

Interactive Online Quiz

Question 1. Waves are generated in the "fetch" where:

Answers: Waves are generated in the 'fetch' where wind and water interact.

Question 2. Waves can be described by their:

Answers: Waves can be described by their height, wavelength, and wave period.

Question 3. The time it takes for two successive waves to pass a fixed point is called :

Answers: The time it takes for two successive waves to pass a fixed point is called the wave period.

Question 4. Wind velocity, wind duration, fetch, and original sea state influence:

Answers: Wind velocity, wind duration, fetch, and original sea state influence the variety of waves and the size of waves.

Question 5. How choppy or smooth the water is before the winds arrive is referred to as:

Answers: How choppy or smooth the water is before the winds arrive is referred to as the original sea state.

Question 6. A slow moving wind over a long period of time:

Answers: A slow moving wind over a long period of time will not create large waves.

Question 7. A fast moving puff of wind:

Answers: A fast moving puff of wind will not create large waves.

Question 8. A fast moving wind over a sustained (long) period of time:

Answers: A fast moving wind over a sustained (long) period of time will create large waves.

Question 9. As waves enter shallow water their :

Answers: As waves enter shallow water their speed decreases, wavelength decrease, and height increases.

Question 10. Giant waves are caused by:

Answers: Giant waves are caused by seismic (earthquake & volcanic) activity and storm surges.

Question 11. Waves are instrumental in shaping:

Answers: Waves are instrumental in shaping coastlines.