OceanWorld


Topic Breakdown

Image List

Interactive Quiz

Real-Time Data

Helpful Links

Weather Quiz Answers

Question 1. When the sun's energy heats the continents and the oceans, which of the following is true?

Answer: When the sun's energy heats the continents and the oceans, land absorbs and loses heat more quickly than the oceans.

Question 2. Movement of ocean water is primarily caused by:

Answer: Movement of ocean water is primarily caused by wind-driven currents.

Question 3. Currents (movement of water) can also be caused by:

Answer: Currents (movement of water) can also be caused by continents, Earth's rotation, and geologic activity with Earth.

Question 4. The temperature of ocean water is affected by :

Answer: The temperature of ocean water is affected by latitude.

Question 5. Deep-ocean water:

Answer: Deep-ocean water is denser than surface water.

Question 6. Thermohaline Circulation:

Answer: Thermohaline Circulation is the sinking and spreading of cold water in the ocean, and is the same as Meridional Overturning Circulation.

Question 7. Density affects ocean circulation. Which of the following affects density?

Answer: Precipitation (rain, snow, sleet, etc.), wind, and temperature affect density.

Question 8. Why is Norway at 60 N far warmer than southern Greenland and northern Labrador which are at the same latitude (60 N)?

Answer: The Gulf Stream current and the North Atlantic Drift current carry heat to warm Europe.

Question 9. Earth's main reservoirs of readily available carbon dioxide--CO2 --(an important greenhouse gas) are:

Answer: The ocean basins are Earth's main reservoirs of readily available carbon dioxide.

Question 10. The Global Conveyor Belt refers to:

Answer: The Global Conveyor Belt refers to a heat transport system in the ocean.